Neka se novi gradski trg zove Trg hrvatskih branitelja – ne žele ‘da tuđin’, EU fondovi, biraju ime!

INICIJATIVA UDRUGA S PLETERNIČKOG PODRUČJA Neka se novi gradski trg zove Trg hrvatskih branitelja – ne žele ‘da tuđin’, EU fondovi, biraju ime!

Pleternički branitelji i stradalnici Domovinskog rata, odnosno udruge proizišle iz Domovinskog rata kao i udruge koje nose imena poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata pokazale su hvale vrijednu jedinstvenost i složnost što je, složiti ćete se štovani čitatelji, danas nažalost vrlo rijedak primjer.

Naime, kako je pleternički ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, na svojoj Skupštini, na kojoj je bila prisutna i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić sa zamjenikom joj Domogojem Katić, donio odluku o upućivanju prijedloga Gradu Pleternici da se novi trg koji se gradi nazove Trg hrvatskih branitelja.
Ovom prijedlogu pridružili su se I podržali ga UHDDRa, Udruga 63. samostalne bojne, USJP, HVIDRA, UDRUGA RODITELJA, Udruga udovica, Udruga Branko Drinovac-Lega, Udruga Tomo Perić, a u javnosti su ga podržali i mnogobrojni građani Pleternice.
Kako je grad Pleternica dao značajan broj branitelja u Domovinskom ratu ovo imenovanje bilo bi na određeni način i stvarna zahvala hrvatskim braniteljima jer ovdje nije riječ o bilo kojem pojedincu ili postrojbi što bi moglo dovesti do različitih mišljenja i tumačenja. Ovo je dapače, potvrda i zahvala u gotovo znatnoj većini obiteljima s područja grada Pleternice jer je su ipak u manjini one obitelji koje nisu dale niti jednog branitelja.
Dakle, poštovani pleterničani podržavanjem ovog prijedloga bila bi to zahvala vama, vašim sinovima i kćerima, vašoj braći i sestrama, vašim djedovima i bakama, očevima, majkama, stričevima, ujacima, tetcima, bližim i daljim rođacima, kumovima, prijateljima i poznanicima a s posebnim naglaskom na poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje s područja Pleternice.
Stoga je apel upućen svima a posebno vodstvu grada i gradskim vijećnicima, bez obzira na političku i inu pripadnost, da ovaj prijedlog podrže kada bude rasprava o tomu.
Oslobodimo se tada svojih političkih svjetonazora i podržimo ovaj prijedlog. Ne dopustimo da nas bilo tko nagovara ili odgovara. Tek ilustracije radi, u gradskom vijeću branitelji su znatno zastupljeni pa ih je tako ukupno sedam .
Iskreno vjerujući da će podržati ovaj prijedlog i pokazati čast, dostojanstvo i zajedništvo koje je u Domovinskom ratu bilo itekako izraženo jer bez toga u konačnici ne bismo niti bili pobjednici nametnutog nam rata
Kako u svojim obraćanjima neki čelni ljudi počinju govore s „Poštovane obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, poštovani hrvatski branitelji…“ čvrsto treba vjerovati da to nije samo floskula već istinski izraz poštovanja i da poštovanje nije samo deklarativno već iskreno.
Pokažimo to poštovanje imenovanjem trga u Pleternici imenom Trg hrvatskih branitelja a nekom drugom zgodom i prigodom odužimo se „bećarcu“ i oslobodimo se teze o uvjetovanosti raznih fondova pri odabiru imena trga.
Na kraju, zar su mnogi dali život za Republiku Hrvatsku da bi nam ponovno tuđin određivao imena. Odgovor je NISU i uz zahvalu raznim Europskim fondovima budimo svoji i birajmo sami svoja imena.

Izvor: Nezavisna lista Grada Pleternice u ime nekolicine udruga