U NEBOJANU OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA PRVOG OTVORENOG NAPADA NA PETRINJU

U sklopu rujanskih „Dana sjećanja“ u Nebojanu je kod „Skele spasa“ održan prigodan program u sjećanje na 2. rujna 1991. kada su srpske snage tenkovima napale Petrinju, a grad pretrpio jedno od najtežih razaranja u svojoj povijesti. Obilježavanje ove 29. obljetnice otvorenog napada i agresije na Petrinju odvija se u organizaciji Mjesnog odbora Nebojan, Grada Petrinje te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Obilježavanju je prisustvovao Darinko Dumbović, gradonačelnik grada Petrinje koji je ovom prilikom istaknuo da ovakve dane i događaje trebamo obilježavati jer daju povijesne poruke. „Ovo je poštovanje prema povijesnim događajima. Samo se jedanput u povijesti stvara Domovina, to smo mi radili ovdje. Ova Skela spasa bi trebala biti poruka budućim generacijama i trebalo bi se učiti i u školama što smo činili da bismo imali Domovinu, koliko obitelji je ostalo bez svojih najmilijih koji su dali svoje živote za ovu hrvatsku grudu. Zahvaljujem se udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, one su te koje imaju iskonsku vrijednost ljubavi prema Domovini, a zahvaljujem i mještanima iz Nebojana koji su uvijek bili dobri partneri, koji su pokazali kako se Domovinu čuvalo, ali ne samo čuvalo i prolazilo nego ovdje i ostajalo.“- istaknuo je Gradonačelnik koji je ovom prigodom izrazio svoje nezadovoljstvo jer povijesno važna događanja u Petrinji ne dobivaju zasluženu pozornost na javnoj televiziji.
Inicijativu da se skela obnovi kako bi i danas dostojno podsjećala na važnost koju je imala u tim ratnim danima pokrenuo je Mario Vuić iz Nebojana.“Okupio sam dečke jer smo vidjeli da nema smisla više čekati niti političke stranke niti ikog drugog i sami smo obnovili skelu jer je to najmanje što smo mogli napraviti za ljude koji su dali svoj doprinos u ratu i svima nama stvorili Domovinu.“- zaključio je Vuić.

Izvor  Mario Vulić

Autor : Dražen Pilić